Impregneren

Wat is impregneren?

De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende gel op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze gel trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter. Door deze beschermende laag kan doorslaand vocht niet langer in de muur trekken en zal vuil zich niet of minder snel aan het oppervlak hechten.

Redenen om je gevel te impregneren

  1. De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Hierdoor zal men vorstschade vermijden in de gevel. Deze uit zich namelijk in loszittende voegen en/of barsten in de gevel.
  2. Je gevel blijft langer proper. Mossen en algen hebben vocht nodig om te ontwikkelen. Bij een geïmpregneerde gevel ontbreekt net dit vocht en de voedingsbodem om zich te ontwikkelen. Als er toch wat vuil op de muur ontstaat, kan je dit makkelijker verwijderen dan bij niet-gehydrofobeerde gevels.
  3. De levensduur van de gevel wordt verlengd. Aangezien de buitenmuur dankzij het impregneren minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden, kan je uitgaan van een langere levensduur.
  4. Een propere en tegen vocht beschermde gevel oogt niet alleen veel mooier maar betekent ook een waardevermeerdering voor je woning

Nadelen van gevelimpregnatie

Toch biedt deze gevelbeschermingstechniek niet enkel voordelen, maar zijn er ook enkele nadelen:

  1. Het impregneren van de gevel is een klus die na verloop van tijd herhaald moet worden. Hoelang je gevel precies beschermd is na het hydrofoberen, hangt onder meer af van de kwaliteit van het gebruikte product en de weersomstandigheden. Je kan ervan uitgaan dat een impregneermiddel je gevel ongeveer 10 jaar lang beschermt.
  2. Zoals je in het stappenplan zal kunnen lezen, moet de gevel vóór het impregneren proper en in goede staat zijn. Dit betekent dat het nodig kan zijn om eerst reinigings- en herstellingswerken uit te voeren voor men aan de gevelimpregnatie kan beginnen. In geval deze bijkomende gevelwerken nodig zijn dien je rekening te houden met extra kosten die deze met zich meebrengen.

Geen dooslaand vocht

De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden.

Propere gevel

Je gevel blijft langer proper. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat mossen, algen en ander vuil zich minder makkelijk op de buitenmuur kunnen vastzetten. Als er toch wat vuil op de muur ontstaat, kan je dit makkelijker verwijderen dan bij niet-gehydrofobeerde gevels.

Duurzaamheid gevel

De levensduur van de gevel wordt verlengd. Aangezien de buitenmuur dankzij het impregneren minder te lijden heeft onder de weersomstandigheden, kan je uitgaan van een langere levensduur.

Meer info over Impregneren?

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte en advies!

Contacteer ons