Kaleien

Wat is Kaleien?

Kaleien is een eeuwenoude techniek die historisch verschillende doelen kent: ontsmetten van stallen, beschermen van fruitbomen tegen vorstschade, beschermen van muren tegen vocht, en beschermen van voegwerk, wat zeker bij oudere voegmortels die na verloop van tijd verzanden een bijkomend voordeel is. 

Tegenwoordig wordt kalei vaak gebruikt om esthetische reden. Men kan een oude, versleten baksteen omvormen tot een charmante, authentieke muur. Door de dikte van de kaleilaag krijg je het typische afrondingseffect dat voor een gezellige glooiing in de bakstenen muur zorgt.

In de zuivere kaleien vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras, … Hierdoor kan het gebruikt worden voor een dampopen afwerking die je muren beschermt tegen condensatie. De kalk heeft als eigenschap dat vocht wordt onttrokken uit de ondergrond. Zo staan de muren niet nat na een regenbui.

Omdat een pure kalk-kalei niet hecht op geschilderde ondergronden, worden vaak extra bindmiddelen toegevoegd aan de kalei. Dat lijkt mooi meegenomen, maar verstoort vaak de dampopen werking van de kalk.

Esthetisch

Kaleiën geeft een esthetische meerwaarde aan een authentieke gevel.

Authentiek

Kaleiën is een authentieke techniek, die een charmante uitstraling geeft aan je woning.

Ecologisch

In de zuivere kaleiën vind je enkel minerale grondstoffen: kalk, zand, marmerpoeder, tras, … 

Dampdoorlatend

Door de minerale grondstoffen is zuivere kalei dampdoorlatend en beschermt het tegen condensatie.

Beschermt tegen vocht

De kalk in de kalei heeft als eigenschap dat vocht wordt onttrokken uit de ondergrond.

Eigenschappen Kaleien

  • Esthetische meerwaarde
  • Dampopen
  • Beschermt tegen vocht
  • Ecologisch en duurzaam
  • Authentieke uitstraling

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat de kalei mee?

In ideale omstandigheden gaat een goed aangebrachte kaleilaag zeker 10 tot 15 jaar en vaak langer mee. Groenaanslag in vochtige of schaduwrijke omgevingen en verontreiniging kan de levensduur op esthetisch vlak verminderen. Door regenval kan de kaleilaag van zuidwestelijk gerichte gevels sneller eroderen. Zonlicht op zijn beurt kan de kalei op zuidgevels sneller laten verkleuren. Tot slot kunnen waterschade of nitraten en sulfaten uit opstijgend vocht zorgen voor vlekken en op langere termijn voor het afbladderen van de kalei.

Hoe herstellen we schade aan de kaleilaag?

Op korte termijn kan een nieuwe kaleilaag verkleuring of erosie oplossen. Indien mogelijk dien je best eerst de oorzaak aan te pakken. Vooraleer een nieuwe laag aan te brengen moet de ondergrond voorbereid worden (reinigen, ontmossen, hervoegen, …). 

Meer info over Kaleien?

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte en advies!

Contacteer ons