TIPS EN FABELS ROND CONDENSATIE, ISOLATIE EN KOUDEBRUGGEN

Naar overzicht

Hoe temperatuuschokken het beste vermijden in huis? Kan je zoiets doen als te veel isoleren? Hier lijsten we alvast enkele handige tips, maar ook de hardnekkige misverstanden op over condensatie, isolatie, koudebruggen en luchtdicht bouwen.

Wat is condensatie?

Condensatie krijg je, wanneer de lucht zeer veel vocht bevat (tijdens het koken, het douchen ...). Het vocht slaat neer of condenseert op koude oppervlakken. Denk maar aan de ramen in de keuken als de dampkap niet aanstaat of de spiegel in de badkamer na het douchen. Vocht dat niet afgevoerd wordt, blijft hangen in het bouwmateriaal en dit gaat schimmelen. Het vocht moet dus naar buiten en dit kan enkel mits een goede ventilatie.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een plaats in het constructiedeel waar de thermische isolatie niet doorloopt of waar de platen niet op elkaar aansluiten. Hier gaat veel warmte verloren, maar de warme binnenlucht koelt ook af in contact met een koud oppervlak. Je krijgt dus condensatie met geurhinder en schimmelvorming tot gevolg. Let zeker op aansluitingen boven de vensters en deuren, rond dorpels of balkons. De isolatie moet doorlopen tussen binnen en buiten ...

Isoleren dikkere isolatiematerialen beter dan dunnere?

Isolatiemateriaal heeft een isolatiewaarde: de l- waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal thermisch isoleert. Om hetzelfde isolerend vermogen te krijgen moet een isolatiemateriaal met een hogere l- waarde dikker zijn dan isolatie met lagere l- waarde.

Tips

Isolation-Cover.png#asset:580

  • Zorg voor een degelijke bouwschil met een goede isolatie. Dat is zeer belangrijk in het concept van de woning. Pas daarna is de keuze voor een goede verwarmingsinstallatie en ventilatie van belang.
  • Isoleren is een eenmalige investering waarna je levenslang geniet van het comfort en de winst op je energieverbruik.
  • Het comfortgevoel van isolatie is niet te onderschatten. Je kan dit gevoel ook mechanisch opwekken met een zware verwarmingsinstallatie in de winter en airco in de zomer. Maar wie zal dit betalen? Een goede isolatie geeft je onmiddellijk dit gevoel. Door isolatie worden temperatuurschokken vermeden.
  • Ongeveer 20% van onze warmte gaat verloren via de vloer. Het is ook het enige oppervlak waar we bijna altijd mee in contact zijn. De vloer beïnvloedt rechtstreeks ons comfortgevoel. De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer is 11°C en dit is niet comfortabel. Als je dit wilt compenseren door de verwarming hoger te zetten, zal je energierekening snel de hoogte in gaan. Reden genoeg om te kiezen voor een goeie vloerisolatie.
  • Plaats uw isolatieplaten altijd in de lengterichting en best in halfsteensverband, zodat verticale naden verspringen.
  • Vermijd naden tussen de isolatieplaten op dezelfde hoogte van de mortelvoegen.
  • Zorg dat muren, daken en vloeren over de volledige oppervlakte geïsoleerd zijn. Vul bij een hellend dak de volledige spanthoogte met isolatie. Die ruimte is toch beschikbaar en de extra materiaalkosten zijn zeer beperkt.
  • Isoleren aan de binnenzijde van een muur is een noodoplossing en kan niet altijd worden toegepast.
  • Vraag eerst inlichtingen aan een vakman (aannemer of architect).